ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ

Ο Πανελλήνιος Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΡΙΖΕΣ» διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου παραδοσιακές φορεσιές από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, αλλά επίσης και παραδοσιακά χειροποίητα υφαντά, κεντήματα και πλεκτά. Η κατασκευή των παραδοσιακών φορεσιών που γίνεται στο εργαστήρι του συλλόγου περιλαμβάνει όλα τα στάδια, ξεκινώντας από το σχεδιασμό τους και την αντιγραφή από αυθεντικές φορεσιές ή μουσειακά εκθέματα και καταλήγοντας στην πλήρη ολοκλήρωσή τους με κάθε λεπτομέρεια. Άνθρωποι με πολύ μεράκι, εμπειρία και αφοσίωση ασχολούνται με τα διάφορα στάδια κατασκευής.

Τα υφαντά μέρη γίνονται στους παραδοσιακούς αργαλειούς μας, οι οποίοι είναι χειροποίητοι και χειροκίνητοι και όχι αυτοματισμένοι και οποίοι έχουν κατασκευαστεί από τεχνίτες που γνώριζαν καλά την τέχνη της κατασκευής των αργαλειών και όλων των εξαρτημάτων τους. Στους αργαλειούς αυτούς είναι δυνατή η κατασκευή οποιουδήποτε υφαντού προέρχεται από την ελληνική λαϊκή παράδοση, δεδομένου ότι μπορούν να αποδώσουν οποιαδήποτε βελονιά και οποιοδήποτε μοτίβο και σχέδιο. Οι υφάντρες που είναι μέλη του συλλόγου, από τις τελευταίες εκπροσώπους της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, είναι ικανές με τον κατάλληλο χειρισμό των αργαλειών να κατασκευάσουν υφαντά με τον τρόπο που οι υφάντρες αλλοτινών εποχών δημιούργησαν όλα αυτά τα αριστουργήματα που σήμερα αποτελούν μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού και πολλά κοσμούν μεγάλα ελληνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Μπενάκη , αλλά και τοπικά λαογραφικά μουσεία. Οι υφάντρες αυτές πέρα από την απασχόλησή τους με  την κατασκευή των φορεσιών και τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης του συλλόγου, ασχολούνται με το ίδιο πάθος με την κατάρτιση νέων ανθρώπων στην παραδοσιακή υφαντική τέχνη, η οποία σήμερα διαθέτει ελάχιστους εκπροσώπους και κινδυνεύει να χαθεί.
Τα κεντητά μέρη των φορεσιών γίνονται άλλα χειροποίητα και άλλα σε χειροκίνητες μηχανές κεντήματος με υλικά (κορδόνια, σιρίτια, χρυσοκλωστές, πούλιες κ.λ.π.) με τα οποία ήταν κεντημένες και στολισμένες οι αυθεντικές φορεσιές και υφάσματα άριστης ποιότητας, τα οποία προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά που χρησιμοποιούνταν κατά την κατασκευή των φορεσιών, όταν αυτές αποτελούσαν την καθημερινή ενδυμασία των Ελλήνων. Στη συνέχεια η ολοκλήρωση των φορεσιών γίνεται με την προσεγμένη και σωστή ραφή τους. Και σε αυτόν τον τομέα η δημιουργία γίνεται από ανθρώπους που είναι επίσης μέλη του συλλόγου και αφοσιωμένοι στην τέχνη τους, αλλά και στην λαϊκή παράδοση, οι οποίοι έχουν άριστη κατάρτιση, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αντιγράψουν και να μεταφέρουν τα μοτίβα και τα σχέδια των παραδοσιακών κεντημάτων στις φορεσιές, με σεβασμό στην παράδοση και τις ιδιαίτερες βελονιές της κάθε περιοχής απ’ όπου προέρχονται.
Τα πλεχτά μέρη των φορεσιών (τσουράπια, χειρότια κ.λ.π.) γίνονται χειροποίητα  από γυναίκες  του συλλόγου που κατέχουν την τέχνη του παραδοσιακού πλεξίματος με βελόνες χεριού και επίσης γνωρίζουν τον τρόπο κατασκευής των παραδοσιακών πλεκτών (π.χ. τσουράπια με πατούσες), αλλά και τον τρόπο να αντιγράφουν τα αυθεντικά σχέδια και τις διάφορες βελονιές που χρησιμοποιούνταν σε κάθε τόπο.