ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ

Ο Πανελλήνιος Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»  εδώ και πολλά χρόνια δημιούργησε και λειτουργεί εργαστήρι υφαντικής,  όπου σε χειροποίητους και χειροκίνητους παραδοσιακούς αργαλειούς υφαίνονται από ανθρώπους έμπειρους και αφοσιωμένους στην  παραδοσιακή λαϊκή τέχνη κεντήματα και παραδοσιακές φορεσιές με κάθε λογής σχέδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Επίσηςtsam43 ο σύλλογος λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής ελληνικών  παραδοσιακών φορεσιών,  όπου γίνεται ο σχεδιασμός, το κέντημα των φορεσιών και φυσικά η κοπή και η ραφή τους . Στο εργαστήρι επίσης γίνονται χειροποίητα και όλα τα πλεκτά μέρη των φορεσιών (τσουράπια, χειρότια κ.λ.π.).

 Έτσι ο σύλλογος έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου μία παραδοσιακή φορεσιά από οποιοδήποτε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας στα δικά του εργαστήρια ελέγχοντας όλα τα στάδια της κατασκευής της και χρησιμοποιώντας μόνο παραδοσιακές τεχνικές.

Κατά την κατασκευή των φορεσιών δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των υφασμάτων , στο σχεδιασμό, στο κέντημα και στον τρόπο ραφής τους, διατηρώντας με κάθε λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά τους που είναι άρρηκτα δεμένα με τα ήθη, τα έθιμα και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου απ’ όπου προέρχονται.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι οι παραδοσιακές φορεσιές  που γίνονται στα εργαστήρια του συλλόγου είναι άριστης ποιότητας και πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και πρωτότυπων μουσειακών εκθεμάτων.

Στα εργαστήριά του ο σύλλογος κατασκεύασε όλες  τις φορεσιές της ιματιοθήκης του, τις οποίες μπορεί κάποιος να δει στην παρούσα ιστοσελίδα , αλλά επίσης έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει φορεσιές και για άλλους φορείς (συλλόγους , δήμους κ.λ.π.) , οι οποίοι ενδιαφέρονται για φορεσιές με ποιότητα , αυθεντικά χαρακτηριστικά και σεβασμό στη λαϊκή μας παράδοση.