Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Ο Πανελλήνιος Λαογραφικός Σύλλογος  «ΟΙ ΡΙΖΕΣ» είναι ένα πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε  στην Αθήνα    από μερικούς νέους ανθρώπους που αγαπούσαν τον παραδοσιακό χορό  και ό,τι είχε σχέση με αυτόν και αποφάσισαν τη δημιουργία ενός συλλόγου για να συμβάλλουν με την αγάπη και το μεράκι τους στη διατήρηση και διάδοση του παραδοσιακού χορού και γενικότερα της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό τη μελέτη, έρευνα , συλλογή , διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού χορού, της παραδοσιακής μουσικής, της λαϊκής τέχνης και ενδυμασίας και γενικά κάθε λαογραφικού στοιχείου του τόπου μας.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης  πορείας του στο χώρο της παράδοσης  ο Σύλλογος ενεργεί    με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την επίτευξη των σκοπών του . Λειτούργησε    τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών , καθώς και τμήμα χοροδιδασκάλων , διοργάνωσε και διοργανώνει  σεμινάρια με θέμα τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, καθώς και σεμινάρια για την ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία , αλλά και την υφαντική τέχνη ( στα οποία συμμετέχουν χορευτές και δάσκαλοι παραδοσιακών χορών , με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τους παραδοσιακούς χορούς σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές φορεσιές από κάθε περιοχή της Ελλάδας , να μάθουν τον τρόπο που κατασκευάζονται  στα εργαστήρια και τους παραδοσιακούς αργαλειούς  , τον τρόπο που φοριούνται , τα εξαρτήματα που τις συνοδεύουν , τον τρόπο που γίνονται τα κεφαλοδεσίματα, την ιστορία τους και τις ιδιαιτερότητες των χορών και των  φορεσιών κάθε τόπου )   , εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακού χορού και επίσης συμμετέχει με χορευτική ομάδα σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Σύλλογος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ευρωπαϊκών Φολκλορικών Συγκροτημάτων.

Αποτέλεσμα της πολύτιμης εμπειρίας που αποκτήθηκε στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων είναι η δημιουργία   εργαστηρίου κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών ,  εργαστηρίου υφαντικής   με χειροποίητους και χειροκίνητους αργαλειούς και εργαστηρίου παραδοσιακού κεντήματος.

Επίσηςsyll δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη ιματιοθήκη παραδοσιακών φορεσιών , η μεγαλύτερη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, με πολλές και διαφορετικές φορεσιές από κάθε περιοχή που συνεχώς εμπλουτίζεται με καινούριες. Η επιλογή των φορεσιών που κατασκευάζονται στα εργαστήρια του συλλόγου γίνεται μετά από έρευνα και μελέτη ειδικής επιτροπής που λειτουργεί στο σύλλογο και αυτές είναι πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών   και πρωτότυπων μουσειακών εκθεμάτων.

Ο σύλλογος εξακολουθεί να επιδιώκει την επίτευξη των σκοπών του με όλους τους τρόπους και σε κάθε περίσταση προβάλλει και αναλύει την εθνική και ιστορική σημασία  της διάσωσης και συνέχισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στα πλαίσια της προσπάθειάς του αυτής επιδιώκει τη συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις που έχουν ανάλογους σκοπούς.